Díjazott novella

A kecskeméti Szent Imre Katolikus Általános Iskola 6. b osztályos tanulója, Berkecz Lázár novellája díjazott lett a Pagony könyvkiadó által januárban meghirdetett ABSZOLÚT TÖRTÉNELEM novellaíró pályázaton. Felkészítő tanára Tomity Helga tanárnő volt.

A pályázat kiírása szerint kamasz szereplőknek kellett visszautazniuk egy számukra izgalmasnak tartott történelmi korba, melyben találkoznak egy történelmi alakkal és átélhetnek a jövőt nagyban befolyásoló történelmi pillanatokat.

Lázár Churchill alakját idézte fel 1940-ből bemutatva a II. világháború eseményeit. Két kamaszfiú Churchill emlékházát látogatta meg, ahol megjelent nekik a híres brit miniszterelnök vívódásai közepette egy fotelben ülve. Mivel a jelenben lévő fiúk már ismerték a történelmi eseményeket, befolyásolni próbálták Churchillt a sikeres háború folytatását illető kérdéseiben.

Az értékelés és a díjkiosztó ezúttal virtuálisan történ március 21-én a Pagony csatornáján online formában. A pályaműveket Mészöly Ágnes írónő értékelte. Megemlítette, hogy történetesen pont egyik kedvenc történelmi szereplője Churchill és feltette a kérdést „Sikerül-e úgy bemutatni őt, hogy hiteles legyen? Hát sikerült! „ Kiemelte még , hogy a szerző nagyon ügyesen alkotta meg a szereplők jellemét.

Lázár ezzel a munkájával is bizonyította, hogy fiatal kora ellenére milyen hatalmas történelmi ismeretek birtokában van és nem mellesleg tehetséges fogalmazó.