Szent Gellért nap Jánoshalmán

Szeptember 24. Szent Gellért vértanú ünnepe. Püspöksége mellett Szent Imre tanítója volt, így lett az iskolák oltalmazója. A jánoshalmi Szent Anna Katolikus Óvoda Általános Iskola minden évben megemlékezik róla. Intézményünk vezetése alapításunk óta fontosnak tartja, hogy diákjaink megismerkedjenek szentjeink életútjával,nemzeti örökségeinkkel, nevezetességeinkkel.

Ünnepnapján- mint más ünnepekkor is- félretettük a munkát, közös játékkal, felszabadultan töltöttük az időt. Afelső tagozat tanulói évek óta a fővárosba látogatnak, így ismerkedve az ottani nevezetességekkel; alsósaink pedig évfolyamonként vidám vetélkedőkkel, közösségépítő játékokkal töltik a napot.

Első és második évfolyamos diákjaink idén városunkban ünnepelték a katolikus iskolák védőszentjét.

A reggeli közös áhítat után az osztályfőnökök kézműves foglalkozást tartottak a kis lurkóknak. A tízórait követően bekapcsolódtak a jánoshalmi Szüreti Expo programjaiba: megtekintették a kiállításokat, az állatokat, lovaskocsikáztak, bolyongtak a szalmalabirintusban, majd egy felejthetetlen interaktív lovasbemutatón vettek részt. Délután sportos vetélkedőben mérték össze erejüket, ügyességüket az osztályok. Minden csapat egy oklevéllel büszkélkedhet a próbák kiváló teljesítéséért.

A harmadik és negyedik évfolyam Kéleshalmán ünnepelte az „iskolanapot”.
\r\nReggel felidézték Gellért püspökről már tudott ismereteiket. Délelőtt számháborúztak; a harc színterére lovas kocsikon érkezett a gyalogság. Igazi ünnepi ebéd - kemencében sült kenyérlángos- várta a leharcolt sereget. Az ebéd utáni rövid pihenést, sorversenyek követték.

A felső tagozatosokkal Budapestre kirándultunk, a kellemes idő és a jókedv végigkísérte utunkat. A hátizsákokból előkerülő finom elemózsia feledtette velünk a hosszú vonatozást. Látnivaló akadt bőven: a Budai Várnegyedben megcsodálhattuk történelmi múltunk emlékeit, majd egy félelmetes földalatti világban találtuk magunkat a vár alatti Labirintus barlangjaiba lépve. A nap azonban még ezek után is tartogatott meglepetést. A Libegőn utazva izgalommal teli varázslatos pillanatokat éltünk át. Suhantunk a fák felett, és közben gyönyörködtünk az elénk táruló mesés kilátásban. Élményekkel gazdagon tértünk haza.