Főpásztori látogatás és rendhagyó érseki történelemóra

132

Főpásztori látogatásra érkezett Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek az egyházmegye által fenntartott kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium, Technikum és Kollégium diákjaihoz. A főpásztor meglátogatta a tanítási órákat, és a honvéd kadét képzés gyakorlati testedző eszközeit ki is próbálta. Meglátogatta a média szakos tanulók foglalkozását, majd rendhagyó történelemórát tartott az intézmény diákjai számára 2023. március 22-én. Miután idén ünnepeljük Tomori Pál kalocsai érsekké való kinevezésének 500. évfordulóját a főpásztor fontosnak tartotta, hogy a diákok minél többet tudjanak iskolájuk névadójáról. Az aktualitást nemcsak Tomori érsek személye adta, de hadvezéri munkássága is, hiszen az iskola szinte egyedülálló módon a katolikus köznevelésben foglalkozik a honvéd kadét képzéssel és komoly sikereket is elérnek diákjai. Az érsek elmondta, hogy Tomori lényegesen kimagaslott kora vezetői közül. Jól látta ezt Szegfű Gyula is, aki így ír: „Nem kell arcpirulással gondolni arra az időre a mohácsi csata idejére, s ez Tomori Pálnak köszönhető.” Tomori értéket akart őrizni. Mindez a mohácsi csata után elpusztult mintegy kétszáz évre, hiszen a teljes vidék kihalt lett. A környéken semmi kő kövön nem maradt. Tomori meg akarta őrizni a javakat.

Az érsek beszélt a diákoknak arról, hogy Tomori Pál a katonaélet után ferences szerzetesként élte az életét, amíg Hadrián pápa kiszólította innen a magyarok kérésére. Nem az egyházi méltóság miatt, hanem hogy legyen védelmezője az ország déli részének lelkileg és fizikailag egyaránt. A középkor utolsó nagy érsekeként 500 évvel ezelőtt Kalocsán misézett, majd elindult a csatába. Bátán a Szent Vér kegyhelyen misézett utoljára, de már azzal a tudattal, hogy bizonyára meg fog halni. De nem csüggedt el, hiszen ismerte a történelem urát.

werw  dsfsd  54564  54353

454634  rt4

3242

Az érsek bíztatta a diákokat arra, hogy jó megőrizni és továbbadni a keresztény értékeket, és ezzel együtt kiemelten fontos, hogy a hazaszeretet is legyen fő tulajdonsága mindenkinek.

A diákok kötetlen formában is találkozhattak az érsekkel, ami nagy öröm volt számukra.

 

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf