Egyházmegyei tanévnyitó Kalocsán

tanevnyito

 

 

 

Szeptember 4-én, vasárnap tartották az egyházmegyei köznevelési intézmények központi tanévnyitó Szentmiséjét Kalocsán a főszékesegyházban. Az ünnepi Szentmisét a Kossuth és a Katolikus rádió élőben közvetítette.

 

 

 

                         785    023

                         546   7586

                          A Szentmisét Bábel Balázs érsek mutatta be. A főpásztor a Szentmise kezdetén elmondta, hogy magyar földön az 1026. keresztény katolikus iskolaévet kezdjük, hiszen 996-ban Márton hegyén, vagyis Pannonhalmán már oktatás folyt. Szentbeszédének kezdetén a főpásztor a napi olvasmányokból indult ki. Elmondta, hogy az elhangzott részletek alkalmazhatók a tanulásra és a tanításra egyaránt. Az evangélium megdöbbent azzal, hogy aki nem gyűlöli a másikat, aki nem veszi fel a keresztjét nem lehet tanítvány. Ám a Szentírást a maga egészében kell értelmezni. Jézus keleties, kemény képekkel azt mondja el, hogy nem elég elfogadni a meghívást, hanem tenni kell érte. Jézus maga is szerette szüleit. Nem várja el, hogy ne szeressük őket. De a Mester kizárólagosságot kíván az Isten ügye iránt. Erre példát is mutatott. Közénk jőve nem csak a barátait szerette, hanem mindenkiért meghalt. Mindenkiért vette fel keresztjét. A hozzá társulóknak is vállalni kell az elkötelezettséget. A kereszténységben a hívás mellett feladataink is vannak. A vértanúk a történelem folyamán és napjainkban is vállalják ezt. Ha ezt a gondolatot átvisszük a tanulásra, akkor azt mondhatjuk, hogy a tanulást komolyan kell venni. Akik komoly eredményeket értek el, azok keményen tanultak nagy fegyelemmel. Tanulni, dolgozni keményen kell. Erre tanít a tanítványság is.

 

 

                            4563   2345

 

Az érsek beszéde következő részében Jézus két példázatáról beszélt. A toronyépítés hasonlata a realitást mutatja. Sok diák azért megy egyetemre, mert ez a divat, pedig lehet, hogy kiváló mesterember lenne. Több sikert érne el magának és a közösségének is. Ugyanez áll a keresztény életre is. Ha nem visszük végig, akkor torzó marad. A háborúba induló király példázata is tanít minket. Wellington Napoleon legyőzője visszament abba az iskolába, ahol kadétként tanult. ott mondta el, hogy a „Waterloo-i csatát itt nyertük meg!”

A régi időkben a mester és a tanítvány szinte együtt élt. Így volt ez Jézussal és tanítványaival is. A covid mutatta meg, hogy milyen gyenge az online tanítás. A neveléshez személyes kapcsolat kell. Ével múltán a tanítványok, amikor visszatérnek, akkor nem arról fognak beszélni, hogy milyen volt az eszközpark, hanem, hogy milyenek voltak a tanárok.

Az érsek ezután a szentleckéről kezdett elmélkedni. Szent Pál visszaküldte Filemonhoz szökött rabszolgáját, akit megkeresztelt, és már testvérként küldte vissza hozzá. Mint a saját szívét. Ez azt tanítja a pedagógusoknak, hogy szeretni kell a tanítványokat, és szeretni kell azt, amit tanítunk. Ha ez a kettő megvan, akkor sok gyümölcs fog születni.

A főpásztor ezután felidézte Salamon király képét, aki bölcsességet, vagyis halló szívet kért az Istentől. Ezért nekünk is kérni kell a Szentlélek adományát, a bölcsességet.

A főpásztor beszédét a Veni creator himnusz első szavaival fejezte be: „Jöjj el alkotó Lélek!” Ezzel a tanévet hivatalosan megnyitotta.

Az érsek a Szentmise végén az új iskolaigazgatók megbízóleveleit adta át, majd áldásában kérte számukra Isten kegyelmeit.

 

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf