Kadét versenysorozattal tiszteleg a Tomori névadójuk hősi halálának közelgő 500 éves évfordulója kapcsán

kezdo

 

 

 

 

Idén már második alkalommal szervezett a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium összetett hazafias, történelmi és fizikai erőpróbára épülő versenysorozatot az általános iskolák 7-8. osztályos 4-4 fős csapatai számára. A verseny első, online szakaszában - az ország legtávolabbi csücskéből is - 58 csapat nevezett feladatmegoldásával. Az augusztus 30-án megtartott döntőben a 12 legjobb csapat vetélkedett.

            412   253

                                                                    356 

Az állomáshelyeken a tanulóknak különféle feladatokat kellett megoldaniuk, mint például felderítési, tájékozódási feladat; Tomori korára vonatkozó történelmi teszt megoldása; légpuska lövészet; íjászat; gránáthajítás; akadálypálya leküzdése, végül pedig elsősegélynyújtás.

A verseny rangját emeli, hogy országos egyházi és világi méltóságok vállaltak védnökséget a rendezvény felett. A megnyitóbeszédet Dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke mondta; Lezsák Sándor parlamenti alelnök díjakkal segítette a rendezvényt; Dr. Simicskó István a Honvédelmi Sportszövetség elnöke és Almási László alezredes a Honvédelmi Minisztérium Ifjúságstratégiai Osztályának osztályvezetője a díjátadásban vettek részt. Végül Kristofóri Balázs főhadnagy a HM Oktatási és Ifjúságstratégiai főosztályának szakreferense értékelte a versenyt. Az első díjat: a kupát, az aranyérmeket, a 60 ezer Ft értékű sportszerutalványt és további ajándékokat a „Kalocsai Kadétok 2.” csapata nyerte, második lett és így ezüstérmet, valamint 50 ezer Ft értékű sportszerutalványt kapott a „Mohácsi Huszárok” gárdája, bronzéremmel, 40 ezer Ft értékű sportszerutalvánnyal gazdagodott a harmadik helyezett a lakiteleki „2x2 néha 5” csapata. Nem szomorkodhattak azonban a dobogóra fel nem kerülök sem, hiszen az összes csapat hasznos és értékes jutalomban részesült. Talán éppen ezért is nagy lelkesedéssel küzdöttek a fiatalok az elsőségért. Az éppen nem versenyző tanulók és kísérői Szőrös Zoltán önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy gazdag fegyvergyűjteményét ismerhették meg. Közvetlenül az ebéd előtt pedig a program színesítése céljából a Hirős Rescue Team alapító elnökének, Trencsényi Péter őrmesternek nagy sikert arató, játékos személykereső és életmentő kutyás bemutatóját tekinthették meg a résztvevők.

Alig hogy véget ért a verseny, a tanulók máris a jövő évi indulás lehetőségét latolgatták. Ez az iskolán nem múlik, hiszen a Tomori hagyományteremtőnek szánja a vetélkedőt, így tisztelegve a mohácsi csatában a haza védelmében hősi halált halt névadójuk, Tomori Pál kalocsai érsek/hadvezér áldozatvállalása előtt.

Az intézményben rendkívül népszerű kadét oktatás is folyik technikumi keretek között, az idén háromszoros túljelentkezést leküzdve juthattak be a legjobbak. Tomori hazaszeretet példáját követve kívánunk minden diáknak eredményes tanévkezdést!

 

Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium

Fotó: Koprivanacz Kristóf