Szent Márton ünnepén a Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvodában

kep79

 

 

 

 

Intézményünk több, mint tíz éves hagyománya november hónapban a Márton-napi felvonulás megrendezése. Idén is együtt ünnepeltünk, óvodások, iskolások.   Megemlékezünk Szent Mártonról, a pogány katonából lett püspökről. Jó alkalom ez a nap arra is, hogy felelevenítsük az év ezen időszakához kapcsolódó népszokásokat, hagyományokat is.

 A korábbi évekhez hasonlóan a kisiskolások műsorával kezdődött a program: magyar és német nyelvű versek, dalok hangzottak el. Fontos része volt az előadásnak Szt. Márton életének bemutatása egy rövid jelenetben. A lámpások meggyújtása után gyermekek és szüleik együtt vonultak át a templomba, közös áhítatra. A nyolcadikosok könyörgéseket olvastak magyar és német nyelven. Ezután Seffer Attila plébános atya beszédében hívta a jelenlévőket Szt. Márton követésére, a szeretet jótettekkel való kifejezésére. A templomból már sötétben, ragyogóan fénylő mécsesekkel sétáltak a felvonulók vissza az iskolába, ahol zsíros kenyérrel és meleg teával vendégelték meg a résztvevőket.

 A szervezők minden évben igyekeznek egy-egy újdonsággal meglepni a gyermekeket, hogy emlékezetessé tegyék számukra az ünnepet. Idén, a végzős, német nyelvet tanuló diákok, saját készítésű, liba formájú édes süteménnyel ajándékozták meg az óvodásokat, a jótékonykodást gyakorlatban is megvalósítva. Az esemény kiemelt vendége volt egy élő liba, melyet a gyerekek nagy lelkesedéssel fogadtak, s aki csendben és végtelen nyugalommal tűrte a sok kis kéz simogatását.

457457   575

 

 Az ünnepség szép példája az iskolánk és óvodánk közötti együttműködésnek, összefogásnak. A plébániai közösségekkel együtt szervezzük az eseményt. Köszönet és hála a felajánlásokért és a segítők munkájáért!

„Szent Márton, köszönjük, hogy hozzánk visszalátogatsz, ….
s a szíveket, ahol példád felragyog, szeretetre, irgalomra hangolod.”